Valori ale ciclurilor de producţie la diferite tipuri de arbori comparativ cu Paulownia ST4

În ceea ce priveşte arborele Paulownia Shantong, creşterea rapidă reprezintă un avantaj, iar longevitatea redusă (de minim 4 generaţii, adică 28 ani, urmată de defrişare şi replantare) este compensată prin furnizarea de material lemnos valoros.
Paulownia poate ajunge în 10 ani la o grosime a trunchiului cuprinsă între 30 şi 40 cm, cu o creştere de 1 m3/ copac în aproximativ 7-8 ani. Copacul atinge în primul an între 4 şi 5 m în înălţime.
Prin comparaţie, prezentăm vârsta medie la care arboretele din pădurile României poate fi exploatat, după valorile ciclurilor de producţie specifice:
Formaţia forestieră
Utilizarea lemnului
Ciclul de producţie ani
Molid
cherestea
100- 120 ani
rezonanţă
150- 180 ani
Brad
cherestea
100- 120 ani
rezonanţă
150- 180 ani
Fag
cherestea
100- 120 ani
furnire
140- 150 ani
Pin
cherestea
60- 80 ani
Stejar
cherestea
110- 130 ani
furnire
160- 200 ani
Tei
cherestea
50- 80 ani
furnire
80- 100 ani
Comparaţie în privinţa rapidităţii de creştere cu 7 arbori cu cea mai rapidă creştere de pe planetă:
Din tabel se vede, că arborii din specia Paulownia (Paulownia spp.) au cea mai rapidă creştere, incomparabilă cu viteza creşterii la copacii altor specii
Specia
Creşterea anuală
Înălţimea copacului de 3 ani
Înălţimea maximă
ce poate atinge un copac Paulownia, Empress Tree, Chiri, (Paulownia spp.) 3 – 5 m 10,5 – 15,5 m 15 – 20 m
Salcie hibrid (Salix spp. hybrid)
1,5 – 4 m
7,5 – 12 m
15 – 25 m
Plop negru (Populus nigra)
2,5 – 3,5 m
9 – 12 m
20 – 25 m
Plop negru american (Populus deltoides)
2,5 – 3,5 m
9 – 12 m
20 – 30 m
Stejar (Quercus texana, Quercus nuttalli)
2 – 2,5 m
7,5 – 9 m
15 – 20 m
Eucalipt (Eucalyptus polyanthemos)
2 – 2,5 m
6 – 9 m
10 – 15 m
Salcie pletoasă (Salix babylonica)
1,5 – 2,5 m
4,5 – 9 m
15 – 20 m

*Informația obținută în baza cercetărilor făcute pe teritoriul SUA

Spune mai departe ...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someonePrint this page

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • LinkedIn
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email
  • RSS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *