Tot internetul e inundat de informatia ca Paulownia se recolteaza la 3 ani cu un proffit de 25000 euro/ha.Gresit.

Sa explic de ce este gresit si indusi in Eroare. Dar mai intii sa dam 2 texte de advertising cu surse ca sa fim corecti.

„Cresterea rapida: in doar 3 ani, poate atinge aprox. 20 m, creste vertical, iar aceasta varsta este ideala pentru a fi recoltabil.” Paulowniaonline.net

„Paulownia – o afacere din care sa castigi 30.000 euro/ha chiar din al treilea an.” http://www.paulownia.ideideafaceri.ro/

Si mai sunt inca multe de acest fel pe blogspoturi,situri si advertising.

De ce este incorect: 1 in cazul care plantam plante de Paulownia si nu butasi ,acestea in toamna dupa 5-7 luni de vegetatie se taie pentru a proteja planta initiala de inghet si in al doilea rand pentru a forma in al doilea an un trunchi drept si fara noduri.Deci s-a scurs 1 an .Din al doilea an planta o ia de la inceput  si creste intre 3 si 6m cu o grosime de la 3 la 7 cm,iar in anul 3 planta are 12-20 cm diametru cu inaltimea de 8-12 m.Cantitatea de lemn obtinut pe o asemenea plantatie este de 625 bucati arbore x 6 m lungimea fiecarui trunchi x Aria bazei P iRpatrat=0,15 mc X 600=90 mc .La un pret mediu de 100  euro/mc copac in picioare avem 9000 de euro.Chiar daca avem gater si-l prelucram scindura obtinuta din el tot nu este de categorie A.CAre e definita L=6 m G=2,5 cm si l=20cm. Daca copacul are 20 cm cite scinduri de calitate A obtinem???Niciuna.Sau o sa va spuna ca va dau 40 euro/bucata  dar care area dimensiunea de 20 cm (DBH) la i m de pamant.Si aici e riscul sa nu aveti nici unul.concluzia este sa studiati mai bine si sa vedeti ce spun specialistii in Paulowia din China America,Australia.si altii care fac frecvent asta.Recoltatul in conditii optime pe un lot de 10 ha exploatare sustenabila se poate incepe minimum din anul 4-5.

Spune mai departe ...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someonePrint this page

4 comentarii

 1. Andrei,

  Ma gandesc sa infiintez o plantatie de copaci energetici. Putem sta de vorba pe aceasta tema?

 2. Era de asteptat sa aud asta. Foarte bine, daca cauti pe la greci si bulgari aflii ca de fapt sunt între 6 si 8 ani. Încet, încet aflam totul. Vezi si prin China Forest Academy ce spun.

  • Multumesc pentru confirmare

   Ceea ce face concurenta se numeste mai pe Romaneste praf in ochii prostilor si
   De obicei prinde la romani pina isi dau seama dupa 3 ani ca au luat teapa.

   Lacomia, dorinta de imbogatire rapida faptul ca nu sunt pregatiti sa analizeze riscul
   Ii face extrem de vulnerabili.Si sa nu uitmam de cultura muncii.
   Andrei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *