Lucrari de toamna pentru plantat corect Paulownia

Scarificarea : Rolul de aera si desteleni pamantul pina la 1 m.

Un rol insemnat in asigurarea acestor conditii il au aratul si celelalte lucrari de afanare a solului.

Aratul din toamna favorizeaza in sol si alte procese importante, cum sunt: refacerea structurii prin actiunea inghetului, distrugerea buruienilor cu inmultire vegetativa, prin aducerea la suprafata si inghetarea rizomilor, acumularea unei cantitati mai mari de apa.

Aratul de toamna mai are si avantajul ca usureaza lucrarile din primavara si elimina executarea aratului primavara, lucrare care, in climatul tarii noastre, nu este de dorit.

Aratul din toamna permite pregatirea rapida si buna a terenului destinat pentru semanaturile din primavara si semanatul plantelor din prima epoca in mustul zapezii, deci in conditii optime si in perioada favorabila.

Acest lucru este hotarator si trebuie sa determine executarea ogoarelor de toamna pentru primele semanaturi din primavara si cu deosebire pentru semanaturile timpurii.

Adancimea araturii de toamna se stabileste in functie de continutul de apa existent in sol in momentul efectuarii araturii, de plantele ce urmeaza a fi cultivate, de tipul si categoria de sol si de adancimea la care a fost arat terenul in anul precedent.

Nu toate plantele reactioneaza la fel fata de adancimea araturilor de toamna.

Unele culturi, cum sunt porumbul, floarea-soarelui, sfecla de zahar, soia, cartoful, radacinoasele reactioneaza foarte bine la araturi foarte adanci, de 28-30 cm, comparativ cu altele, care solicita araturi mai la suprafata (22-25 cm), cum ar fi: cerealele de primavara, mazarea, canepa, inul pentru ulei.

Prin aratul mai adanc, cu intoarcerea brazdei, se combat mult mai energic dusmanii vegetali si animali ai plantelor cultivate.

S-a constatat ca o aratura de 18-20 cm a redus cu 60-70 numarul larvelor de viespea paiului, musca suedeza, musca de Hessa, sfredelitorul porumbului si larvele altor insecte vatamatoare plantelor.

Aratul mai adanc ajuta foarte mult la combaterea rozatoarelor, cum sunt soarecii de camp, care au cuiburile la adancimea de 15-25 cm.

La o aratura mai la suprafata, sub 15 cm, cuiburile acestora nu sunt atinse si rezervele de hrana nu le sunt risipite.

Aratul adanc distruge si sporii bacteriilor si ciupercilor care produc bolile plantelor cultivate.

O aratura superficiala pastreaza acesti spori aproape in semintele plantelor cultivate si probabilitatea de infectie este mult mai mare.

Pentru ca aratura de toamna sa fie de foarte buna calitate dupa plantele care lasa resturi vegetale la suprafata solului, acestea trebuie maruntite prin treceri repetate cu polidiscul, dupa care urmeaza efectuarea araturii adanci.

In concluzie, nicio palma de pamant nu trebuie sa ramana nearata (acolo unde conditiile climatice o permit)!

Sub aratura se pot introduce toate cantitatile de gunoi de grajd existente in gospodarie, socotind 20-25 de tone la hectar, acolo unde in primavara se va semana porumb sau se vor planta cartofi.

In zonele cu soluri acide, se vor introduce sub brazda 2-4 tone la hectar de amendamente cu calciu, pentru corectarea reactiei.

Ingrasamintele chimice care au in componenta numai fosfor sau numai potasiu (superfosfat, sare potasica) se vor introduce in sol tot din toamna, sub aratura, ele fiind greu solubile. (De Victor Vatamanu)

Ierbicidatul: rolul de a curta terenul de buruieni.

Ingrasamintele: inainte de plantare 10 tone gainat de gaina la ha, sau 600 kg uree.

Discuitul: Rolul de a marunti terenul dupa arat.

Frezatul: Rol de maruntire fina si nivelare

Bilonatul: are rolul de a intinde folia peste teren si sistemul de irigatie cu picatura.Totodata folia are rolul de a merntine apa in sol, temperatura constanta ,si eradicarea buruienilor.

Spune mai departe ...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someonePrint this page

6 comentarii

 1. buna ziua
  instructiunile dv. au fost foarte productive, felicitari,incerc si eu sa fac cativa butasi pana la primavara,sant in faza cand au (intr o mini sera) 1cm. sa vad daca ma dascurc in continuare.
  spunetimi va rog stimulenti folositi? ce mi recomandati.

  o zi buna cazacu

 2. doresc sa plantez mai 2016 5h de paulownia pentru anceput si as vrea sa aflu daca faceti testul solului anainte de a ancepe pregatirea solului pentru a avea siguranta ca solul corespunde pentru a putea face plantatiea
  as fi recunascator daca mati putea ajuta cu detali mai multe an prvinta acestei afceri va multumesc

 3. Buna ziua!
  Doresc sa infiintez o plantatie in Salaj de 1 hectar pentru inceput. Cat costa plantele SH 4 necasare pentru aceasta suprafata?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *