Citeste Din” Finantistii.ro” acest reportaj despre aceasta afacere facuta la scara mare.

La Huedin, in judetul Cluj, s-au pus bazele unei fabrici care va produce energie termica si electrica, utilizand in procesul de productie biomasa. Centrala este proiectata pentru o capacitate de 2 MW, urmand ca agentul termic rezultat sa fie furnizat scolii si spitalului din localitate la jumatate de pret, iar energia electrica sa ajunga in sistemul national. Desi la prima vedere pare o investitie asemeni multora din tara, in realitate este un business neobisnuit, bazat pe capacitatea de crestere extraordinara a unui copac “energetic”, ale carui reziduuri sunt utilizate ca biomasa in uzinele care folosesc principiul gazificarii pentru a obtine energie verde
Investitia din judetul Cluj a adus Paulownia in atentia opiniei publice. Cunoscut si sub numele de “Copacul printesei”, acesta este un arbore cu o capacitate de crestere mare, lemnul sau putand fi recoltat de cel putin trei ori fara a fi necesara o replantare. Ciclul de crestere este rapid, in sase luni ajungand la o inaltime de 2-3 metri si un diametru de 4-6 centimetri. Daca este sa ne luam dupa datele existente acum, atunci rezulta ca Paulownia este afacerea momentului, fiind un business cu un grad de amortizare fantastic.

O firma cu sediul in Brasov, Paulownia Romania, a reusit sa obtina drept de exclusivitate pentru distributia acestui arbore in Europa. De un an a plantat experimental si in tara noastra in jur de 200 de hectare. Culturile au fost realizate pe baza unor parteneriate incheiate intre compania respectiva si proprietarii de terenuri si pana acum s-au dovedit o afacere buna. Avand in vedere ca se apropie momentul in care arborii pot fi exploatati, proprietarul firmei brasovene s-a gandit sa se extinda si asa a luat nastere uzina care va produce energie verde utilizand resturi de Paulownia.

Investitie de 4,5 milioane de euro, amortizare in doi ani

Centrala de la Huedin reprezinta un proiect dezvoltat in parteneriat cu primaria si spitalul din localitate. Cele doua institutii vor pune la dispozitia investitorului terenul pe care se va realiza constructia, urmand sa primeasca in schimb energie termica la jumatate de pret. Fabrica va fi realizata de firma spaniolaGreenE in colaborare cu Paulownia Romania. Prima dintre companii vine cu logistica necesara dezvoltarii unei uzine pe biomasa, iar a doua cu un capital de 4,5 milioane de euro.

Omul de afaceri Adrian Vladarean, proprietarul Paulownia Romania, a explicat pentru “Finantistii” in ce consta business-ul pe care il dezvolta in judetul Cluj. Uzina va avea o capacitate de 2 MW, producand atat electricitate, cat si caldura. Pentru acest proiect, investitorul va primi patru certificate energetice verzi, cu singura conditie ca agentul termic sa fie evacuat 24 de ore din 24.

“Aveam nevoie sa furnizam catre un consumator energia termica produsa si de aceea am ales sa investim langa un spital. Electricitatea va intra in sistemul national, iar caldura si apa calda vor ajunge la unitatea sanitara, care va plati in schimb jumatate de pret. Este primul proiect de acest gen pe care il pornim in Romania si speram ca vor urma si altele. Planul de business pe care il avem prevede ca in doi ani ne vom amortiza intreaga investitie, datorita certificatelor verzi care ne sunt alocate. Capitalul folosit ne apartine in totalitate. Firma noastra se ocupa de cultivarea si distributia Paulownia. In urma recoltarii lemnului produs de acest arbore raman resturi pe care le putem utiliza cu succes in energia verde”, a precizat Vladarean.

Confirmarea acestei investitii a venit si din partea Primariei Huedin, de unde am aflat ca a fost intocmita documentatia necesara noii constructii. Mai mult, s-au incheiat intelegeri cu proprietari de terenuri din zona care ar urma sa cultive Paulownia.


Investitii similare in Ungaria, Germania si Austria

Segmentul pe care ar urma sa intre centrala de la Huedin, cel al energiei regenerabile, este dominat in acest moment de parcurile eoliene si de producatorii hidro de curent electric. Avantajul unei uzine care utilizeaza principiul gazificarii in transformarea unor resturi vegetale in agent termic si electricitate este acela ca poate functiona non-stop, neavand nicio legatura cu “capriciile” naturii.

Pentru Europa, astfel de uzine care produc cu ajutorul biomasei rezultate din resturile obtinute in urma exploatarii lemnului de Paulownia nu sunt o noutate. In acest moment Ungaria, Germania si Austria detin cate o unitate de acest tip, cu o capacitate de 1 MW, iar in perioada urmatoare vor fi construite doua centrale similare si in Italia.

“Suntem implicati in toate aceste proiecte. Avem drept de exclusivitate pentru distributia Paulownia in intreaga Europa. De sapte ani testam capacitatile extraordinare ale acestui arbore si am ajuns la concluzia ca plantarea lui ajuta atat la dezvoltarea unui business profitabil, cat si la regenerarea naturii. Vreau sa precizez un lucru foarte important. Noi nu vindem Paulownia si gata. Noi avem incheiate parteneriate cu proprietarii terenurilor pe care se cultiva acest arbore si timp de zece ani suntem ca si casatoriti cu acestia. In aceasta perioada noi ne ocupam de acele culturi, exploatam lemnul, si il valorificam. Nu permitem specula cu Paulownia”, a mai spus Adrian Vladarean.


Cheresteaua se vinde cu 500 de euro/mc

De altfel, in judetul Cluj nu este vizata doar constructia unei centrale pe biomasa, ci se are in vedere si dezvoltarea unor culturi de aproape 1.000 de hectare de Paulownia, in care se vor investi alte 5 milioane de euro. Copacul energetic este “vedeta” ultimilor ani, fiind plantat masiv atat in Europa, cat si in SUA, datorita calitatilor sale deosebite. Din spusele omului de afaceri rezulta ca cheresteaua obtinuta din acest arbore este de foarte buna calitate, fiind utilizata in constructia ambarcatiunilor de lux, a instrumentelor muzicale, a mobilierului deosebit. Pretul de vanzare al unui metru cub este de 500 de euro, iar lemnul prelucrat se comercializeaza si cu 1.800 de euro/mc.

“Se usuca natural, in mai putin de doua luni, ceea ce insemna ca scuteste de costuri suplimentare pentru productia de energie. Pe de alta parte, ajuta impotriva poluarii, absorbind dioxidul de carbon din atmosfera. Este si un bun arbore meliefer, intrucat prin folosirea lui se produce mai multa miere de albine decat in cazul salcamului”, a mai precizat patronul Paulownia Romania.

Lemnul rezultat din culturile de Paulownia din Romania se va exporta in proportie de 70% sub forma de cherestea, restul de 30% utilizandu-se ca materie prima pentru centrala din Huedin.

Punand cap la cap toate datele existente pana acum in legatura cu acest copac minune, se poate trage concluzia ca este o adevarata mina de aur. Ramane insa de vazut ce se va intampla si in realitate. Nu trebuie uitat ca suntem in Romania, iar aici totul este posibil.
Ce este Paulownia

Este o planta energetica, arborele cu cea mai rapida crestere din lume. In aproximativ sase luni inregistreaza o viteza de crestere de 2-3 metri in inaltime si 4-6 centrimetri in diametru. Culturile de Paulownia sunt cunoscute in China de aproape 3.000 de ani, in SUA din anul 1800 si in Japonia din 1970, cand exploatarea lemnului acestui arbore a devenit o afacere  de export de miliarde de dolari.

In Occident, copacul este tot mai cultivat, in special pentru productia de mobilier, placaj si pentru biomasa. Costurile infiintarii culturilor de Paulownia si a ingrijirii lor ajung la 3.000 de euro pentru un hectar. Veniturile din prelucrarea lemnului si utilizarea sa ca biomasa depasesc 30.000 de euro pentru un hectar. De altfel, aceeasi suprafata de Paulownia retine anual 1.200 de tone de dioxid de carbon. Lemnul de Pawlonia poate fi recoltat din 3 in 3 ani.

 

 

Spune mai departe ...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someonePrint this page

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *