Acum sa va spun mai mult despre Paulonia.

PaulowniaO companie germană cu sediul în Arad intenţionează să investească anul acesta 5 milioane euro în constituirea unor plantaţii de ‘arbori minune’, paulownia, în zona de vest a României, judeţul Arad fiind unul dintre judeţele alese pentru derularea proiectului care se va întinde pe o perioadă de minimum 15 ani.( 2012 www.stiri.com.ro.)

Paulownia este un gen de 6 – 17 specii (functie de autoritatea taxonomica) de plante din familia monogenerica Paulowniaceae, inrudita si uneori inclusa in familia Scrophulariaceae. Este nativa in China, Laos si Vietnam, si foarte cultivata in alte parti din Asia de Est, mai ales in Japonia si Koreea. Sunt pomi ce is pierd frunzele toamna, cu o inaltime de 12–15 m, cu frunze mari sub forma de inima, cu diametrul de 15–40 cm, frunze ce sunt aranjate in perechi opuse pe creanga. Florile sunt produse primavara devreme in buchete lungi de 10–30 cm, cu o corola tubular violeta ce seamana cu floarea de degetel rosu. Fructul este o capsula uscata, ce contine mii de seminte foarte mici.

Genul, numit initial Pavlovnia dar care acum este scris Paulownia, a fost numit in onoarea Reginei Anna Pavlovna a Olandei (1795–1865), fiica Tarului Pavel I al Rusiei. Din acelasi motiv mai este numit si ”arborele printesei”. [1]

Paulownia fortunei este un arbore cu o crestere foarte rapida, fiind cultivat comercial pentru productia de cherestea din lemn de esență tare. P. fortunei si hibrizii continand P. fortunei, au stat la baza imbunatatirilor genetice incepand cu 1988 de catre Toad Gully Growers, a specialist Paulownia propagation nursery din Australia care furnizeaza puieti in toata lumea. P. fortunei in general prezinta o mai buna crestere decat alte specii de Paulownia avand si o mai mare adaptabilitate la o gama mare de tipuri de soluri si de clima.( Ref Wikipedia)

Viteza de crestere Inaltime Diametru
6 luni 2-3 m 4-6 cm
1 An 4-5m 8-10 cm
2 Ani 10-12 m 15 -20 cm
3 Ani 15-20 m 23-30 cm
6 Ani 20 -23m 35 -40 cm
9 Ani 22-26 m 40-50 cm

Cele mai cunoscute specii care cresc cu bune rezultate in zona noastra temperata si care rezista la temperaturi de pina la -25grade Celsius sunt Paulownia Elongata,Paulownia Tomentosa si un hibrid facut de spanioli, Paulownia Cotevisa.

Profiturile sunt din mai multe categorii de exploatare a plantei,

1) Seminte

2) rasaduri

3)pepiniere

4) recoltare masa lemnoasa energetica minim 50 To /Ha

5) Impaduriri cu destinatie productie lemn dupa 4 ani :cistigurile din al 4 an sunt de 30 000 euro/ha pe toata durata existentei plantei .Nu uitati un punct important !!!!! aceasta se regenereaza de 5-7 ori dupa fiecare taiere.Cea mai buna investitie pentru pensionare este un lot de 10 ha.

 

Spune mai departe ...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someonePrint this page

12 comentarii

 1. spuneti-mi va rog daca in vaslui ar putea fi infiintata plantatie de paulownia. unii cred ca aici este prea frig, dar in centrul orasului vaslui sunt 3 copaci batrani de paulownia tomentosa cred, ca au floarea mov rozie, si traiesc acolo de cand ma stiu eu.

 2. buna ziua

  pe langa bucuresti se pot vedea plantatii de paulownia?
  multumesc,
  Gigi

 3. Buna sti cumva unde in arad as putea sa vad aceasta plantatie, ca am inteles ca ar trebui sa fie ceva de ea, si daca cumva se pot accesa fonduri prin programele 2014-2020, daca da ma poti indruma cumva, mersi mult.

  • Este la acest moment doar o stire. Nu este nici o plantatie la acest nivel.
   Fiind din arad puteti beneficia de fonduri transfrontaliere.
   Sunt ceva consultanti la APIA dar va trebui sa ii cautati singur pe plan local
   Scrieti mi pe mailul personal la ce v ati gandit.
   Andrei

 4. iuliana stanescu

  buna ziua. Va urmaresc si sper ca nu gresesc avand incredere in dvoastra. am citit ca in Calarasi la Modelu, ar fi o plantatie de paulownia elongata (parca). meseria mea nu are nimic de a face cu acest gen de afacere???? (agricultura). Credeti ca in aceeasi zona ca cea mentionata mai sus, renteaza o plantatie de 50 de ha din acest copac? dupa cati ani( pe bune)? Unii spun 30000 de euro/ha, altii 10000, altii 5000 dupa 4-5 ani. Cei de la Modelu spun ca au contactat o firma care se ocupa de tot, inclusiv de cumpararea lemnului si transport. Ei platesc 4900 euro ptr puieti, in rest firma respectiva face tot. Cu contract. cred ca ar fi mai multe idei de afaceri pentru acest teren, inspecial ca o latura este la canalul Dunare. Credeti ca aceasta ar fi una dintre cele mai bune? Multumesc mult si va urez bafta! Iuliana Ciugulea

  • Buna Iuliana

   DAca urmaresti situl meu ai sa intelegi mai bine despre Paulownia.
   Suna-ma pentru maimulte detalii.E mult de povestit si scris.
   De altfel te invit pentru 1 ora de consultanta gratuita si vizitarea plantatiilor noastre.
   Andrei

 5. asta e o alta tzeapa „made in italy” dupa trufe si melci.
  a-l dreq de macaronari…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *